Breaking News
Home / DESERTI / Bosanske ružice – Djul pita

Bosanske ružice – Djul pita

Za ovu tortu postoje dva naziva i ja stvarno ne znam koji je pravi pa sam stavila oba naziva. Ako vam se baklava učinila kompliciranom i zahtjevnom, pokušajte je napraviti na ovaj način. Sastojci su potpuno isti, jedina razlika je u motanju. Baklava i ovakvi kolači moraju biti slatki, jer baklava nije baklava ako se ne onesvijestiš od šećera. Tako je i sa ovom pitom. Tradicionalno se priprema za Bajram.

Sastojci:

500 g gotovih kora (rezanci)
500 g oraha (mogu mljeveni ili kombinacija mljevenih i sitno sjeckanih)
4 žlice šećera
200 g maslaca
Dresing – sirup – agda:

1 litra vode
800 g šećera
1 limun

priprema:

Prvo skuhajte sirup.

U lonac ulijte vodu i dodajte šećer, stavite na jaku vatru dok ne zakipi pa smanjite na srednju i kuhajte oko 20 do 30 minuta. Pred kraj kuhanja dodati limun narezan na kolutove.

Ako niste sigurni da li je sirup/agda kuhana, kapnite je žličicom na tanjurić, pričekajte minutu da se ohladi pa probajte prstom. Ako je ljepljivo, kao rijedak sirup, onda je gotovo. Ne bi trebalo biti toliko gusto, samo ljepljivo, gustoća je malo manja.

Još nešto vezano za kuhanje sirupa. Šira posuda kuha se kraće jer je površina koja vrije veća i voda brže ispari, manja posuda se kuha duže pa vrijeme varira između 20 i 30 minuta.

Nakon što je sirup kuhan, skloniti ga sa vatre da se ohladi.

Bosanske ruze djul pita

Samljeti orahe, dodati 4 kašike šećera, promiješati.

Rastopite maslac.

Rezance/ljuske podijeliti na dva dijela.

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva.

Uzeti prvu koru i premazati je otopljenim maslacem. Lagano razmazati, ne natapati.

Na to stavite drugu koru koju također malo premažete maslacem. Na to pospite smjesu oraha i šećera.

Na pola kora ide pola putera, kao i orasi. Premažite maslacem i orašastim plodovima tako da vam bude dovoljno za obje polovice kore.

Nakon što na užu stranu stavite polovinu kore i orahe, presavijte koru prema unutra po 1 cm sa obje strane, a zatim koru, kao rolat, uvijte na dužu stranu.

Stavite roladu na dasku za rezanje i oštrim nožem izrežite roladu na debljinu između 1 i 2 cm, pazeći da budu iste debljine. Ako neki odstupe, nije strašno.

Veći pleh od pećnice namastiti i redati ružice jednu do druge, opet pazeći da ne budu previše zbijene, ali i da nema previše mjesta, pa lijepo jedna do druge.

Isto ponoviti sa preostalom polovicom kora, puterom i orasima.

 

Stavite ružice da se peku 15 minuta na 180 stupnjeva, zatim smanjite na 150 i pecite još 30-40 minuta dok malo ne porumene.

Više se suše nego peku.

Kada pleh izvadite iz rerne prelijte ga sirupom/agdom. Ruže bi trebale “plivati” u ovom soku.

Pustite da se sve ohladi, najbolje preko noći, pa sutradan poslužite.

Ružice znaju biti tvrde odozgo zbog suhih oraha, kore i šećera, pa ih ujutro možete okrenuti naopako, tako da i gornja strana bude potopljena u sirup. Može ili ne mora.

Sutradan ćete vidjeti da li je sirup bio dobro kuhan, odnosno prekuhan, ne smije se šećeriti. Ako jeste i odstajao je, sljedeći put sirup kuhajte kraće, tako da prvi put, ako kuhate malo kraće, ne dobijete šećernu vodicu, ne bojte se, a ujutro da sirup neće biti rijedak između ružica, one će upiti tekućinu. Bolje je da je malo nedovoljno pečen nego prepečen.

ugodno!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.