Home / ZANIMLJIVOSTI / Rusija je opkolila Ukrajinu sa tri strane: Invazija bi mogla krenuti s više frontova

Rusija je opkolila Ukrajinu sa tri strane: Invazija bi mogla krenuti s više frontova

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice u posljednjim sedmicama, prema procjenama SAD, što izaziva strah kod zapadnih i ukrajinskih obavještajnih zvaničnika da bi invazija mogla da bude neizbježna.

Dok traju diplomatski napori da se izbjegne rat, analitičari upozoravaju da ruska vojska predstavlja neposrednu prijetnju Ukrajini.

Ali i ako bi došlo do invazije, nije jasno gdje bi počela. Rusija je napravila tačke pritiska na tri strane Ukrajine – na Krimu na jugu, na ruskoj strani granice dviju zemlje i u Bjelorusiji na sjeveru.

 

Ovo su tri fronta na koje Ukrajina i zapadne zemlje motre, a nedavno rusko kretanje zabilježeno je na svakom.

Istočna Ukrajina
Najviše pažnje je posvećeno otcjepljenim regionima Donjecku i Lugansku, gdje su ukrajinske snage i separatisti koje podržava Rusija u sukobu od 2014. godine.

Najvažnija pretpostavka onih koji posmatraju rusko kretanje jeste da bi Moskva mogla da pojača vojnu moć koju već posjeduje u regionu, čime bi istočna Ukrajina bila najlakša pozicija za pokretanje invazije.

Satelitski snimci koje je objavio CNN pokazuju da je velika baza u Jeljnji, u kojoj su bili ruski tenkovi, artiljerija i drugo oružje, u velikoj mjeri ispražnjena, a da se oprema navodno pomjerila bliže granici proteklih dana.

Velike količine naoružanja prebačene su u bazu krajem 2021. prije nego što su nestale – uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila pješadije i lansera balističkih projektila.

Na društvenim mrežama su se u međuvremenu pojavili snimci na kojima se vidi nešto od opreme na vozovima i putevima dalje južno u regionu Brjansku, koji je bliži Ukrajini. Oklop i vozila su prepoznatljivi iz istih jedinica koje su prethodno bile postavljene u Jeljnji.

– Čini mi se da je znatna količina vozila (tenkova, samohodne artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa sjeveroistočnog parka vozila, dodatna oklopna vozila su otišla sa centralnijeg parka vozila – rekao je Stiven Vud (Steven Wood), viši direktor kompanije za satelitske snimke Maxar.

U međuvremenu su pojačane aktivnosti u Kursku i oblasti Belgoroda, koji se graniče sa sjeveroistoičnom Ukrajinom, povećali zabrinutosti.

– Vidimo masivni priliv vozila i osoblja u Kursku – rekao je Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnog kretanja.

Bjelorusija
Zabrinutosti su povećane i zbog ogromnog gomilanja ruskih trupa u Bjelorusiji, zemlji bliskoj saradnici Moskve koja bi mogla da obezbijedi drugi put u Ukrajinu.

Rusija i Belorusija započele su 10-dnevne zajednične vojne vježbe u četvrtak, a veličina i tajming su izazvali strah na zapadu.

Raspoređivanje Moskve u Bjelorusiji vjeruje se da je najveće od Hladnog rata, sa “očekivanim 30.000 borbenih trupa, snagama za specijalne operacije Spetsnaz, borbenim avionima uključujući SU-35, rakete sa dvostrukom sposobnošću Iskander i sistemima protivvazdušne odbrane S-400”, rekao je 3. februara generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

To je takođe najveća vježba koju su bjeloruske oružane snage izvele u bilo koje doba godine, prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je svrha vježbi odbijanje “vanjske agresije”.

Neki se plaše da gomilanje trupa ukazuje na ruski plan invazije na Kijev sa sjevera.

Jedan evropski diplomata rekao je ranije ovog mjeseca za CNN da je “gomilanje trupa velika, velika zabrinutost”, napominjući da bi to bio dio koji nedostaje Moskvi za brzi napad na ukrajinsku prijestonicu.

Zajedničke vježbe takođe daju pokriće za brzo kretanje kroz Bjelorusiju i u sjevernu Ukrajinu, upozorava CSIS.

A satelitski snimci koje je objavio Maxar izgleda pokazuju da je ruska vojska napredovala na nekoliko lokacija u Bjelorusiji. Raspoređivanje je vjerovatno povezano sa zajedničkim vježbama, ali druge fotografije pokazuju da se kampovi uspostavljaju blizu granice sa Ukrajinom, stotinama kilometara od mjesta gde se vježbe održavaju.

Međutim, ako bi se Rusija fokusirala na bjelorusku granicu kao svoju ulaznu tačku u Ukrajinu, ruta bi bila puna poteškoća.

Ruski vojnici bi morali da pregovaraju o Pinskim močvarama, poznatim i kao Pripetska močvara, jednoj od najvećih močvara u Evropi, koja se prostire na granici između Bjelorusije i Ukrajine – gustom, preplavljenom vodom i gusto pošumljenom terenu.

Taj region je omeo nacističke snage tokom operacije Barbarosa, njemačke invazije na Sovjetski Savez, 1941. godine.

Prema Institutu za proučavanje rata, “za mehanizovane snage može da bude veoma teško, na nekim mjestima vjerovatno nemoguće, da pređu močvare kada su mokre”.

Poluostrvo koje je Rusija aneksirala 2014. predstavljalo bi prirodnu polaznu osnovu za svaku novu operaciju, ali je nejasno da li bi Moskva pokušala da krene u Ukrajinu sa Krima.

Maxar je primjetio veliko raspoređivanje trupa i opreme, koji procjenjuje da je više od 550 vojničkih šatora i stotine vozila stiglo sjeverno od prestonice Krima, Simferopolja.

Maxar je prvi put identifikovao novo raspoređivanje u četvrtak u blizini grada Slavne na sjeverozapadnoj obali Krima, uključujući oklopna vozila.

Ovo raspoređivanje primjećeno je isti dan kada je nekoliko ruskih ratnih brodova stiglo u Sevastopolj, glavnu luku na Krimu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak slike šest velikih amfibijskih desantnih brodova u luci.

Ukrajinska mornarica je odgovorila da “Rusija nastavlja da militarizuje Crnomorski region, prebacujući dodatne desantne brodove kako bi izvršila pritisak na Ukrajinu i svet”.

– Ukrajinska mornarica je spremna za bilo koji scenario i provokacije, da brani zemlju sa mora – dodala je mornarica.

Bilo kakvo kretanje u južnu Ukrajinu moglo bi da bude potpomognuto trupama u Pridnjestrovlju, otcijepljenom regionu Moldavije koji podržava Rusija, gdje je takođe prijavljeno nagomilavanje,piše Avaz

Analitičari CSIS-a kažu da bi ruske trupe mogle da pokušaju državni udar na Odesu, ukrajinski lučki grad sjeverozapadno od Krima, “uplovivši svoje amfibijske brodove pravo u luku Odese i krenuvši direktno u grad”,piše Avaz

Takav potez naziva se “velikim dobitkom, ali i operacijom visokog rizika”.

Odesa je dobro naseljen grad i borbe u urbanim sredinama tamo bi išle u prilog onima koji je brane, dok bi ruske snage trebalo da eliminišu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a zatim da se povežu sa trupama koje stižu sa istoka zemlje.

About admin

Check Also

“Prije par godina tetka je došla kući i rekla nam da želi da ima dijete”

“Prije par godina tetka je došla kući i rekla nam da želi da ima dijete” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *