2. TV, odnosno kablovski tjuner

Neko će reći, ko se još zamara time da ih isključuje, dovoljno je samo ugasiti televizor? E pa, ta loša navika za posljedicu ima potrošnju 22 vata struje dnevno i ukupan trošak 22 dolara na godišnjem nivou.

3. Televizor

Da li ste znali da kada pritisnite dugme na daljinskom, TV se ne isključuje u potpunosti, nego se šalje u “standby” mod? Tako se troše 24 vata dnevno i stvara trošak 25 dolara godišnje.

4. Računar ili laptop

Čak i kada su ugašeni, računari i laptopovi nastavljaju da rade, sve dok se ne isključe iz struje. Tako se troši 96 vati dnevno što vas može koštati i do 100 dolara godišnje. Korisnici koji ostavljaju svoje uređaje u “standby” modu ovaj iznos skoro da dupliraju.

5. Uređaji sa digitalnim tajmerom

Kućni aparati poput rerne na primjer, troše najviše ukoliko nisu isključeni iz struje. Potrošnja iznosi 108 vati dnevno i stvara trošak 114 dolara godišnje.

Na kraju, naš savjet je, uvijek svoje uređaje iskjučujte iz struje po završetku korišćenja. Neki će reći da je potencijalna ušteda 261 dolara (28.449 dinara) godišnje mala, nekima će biti odličan dodatak kućnom budžetu, mi ostavljamo vama da sami donesete odluku. (novi.ba)