Home / VIJESTI / 4 SAVJETA DA VAM ORHIDEJE OPSTANU TOKOM ZIME I DOČEKAJU PROLJEĆE OKIĆENE CVJETOVIMA: TAJNI TRIKOVI KOJE MALO KO ZNA

4 SAVJETA DA VAM ORHIDEJE OPSTANU TOKOM ZIME I DOČEKAJU PROLJEĆE OKIĆENE CVJETOVIMA: TAJNI TRIKOVI KOJE MALO KO ZNA

Orhideje su omiljeno cvijeće mnogih žena. Ove cvjetne ljepotice na jedan poseban način doprinose dekoraciji doma. One su isto tako i jako zahtjevne za održavanje. Da bi one uspješno preživjele hladni period godine i dočekale proljeće okićene cvjetovima, potrebno je da im obezbijedite posebne uslove tokom jeseni i zime.

 

1. Povedite računa o vazduhu

-Od velike važnosti je da saksije sa ovim cvijećem ne držite na mjestu na kom “udara promaja”. Na primjer, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozoru, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost promaji. Baš zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke. TRebate znati da je ovaj cvijet izuzetno osjetljiv na nestabilne temperature vazduha, kao i na strujanje vazduha. Pažljivo odaberite mjesto na koje ćete ostaviti svoju orhideju i vodite računa da vazduh ne ide direktno na njih.

2. Pažljivo odaberite mjesto

-Poznato je da orhideje vole svjetlost…

Primjera radi, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozorskom simsu, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost promaji. Zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke.

Važno je znati da je ovaj cvijet izuzetno osetljiv na na nestabilne temperature vazduha, kao i na strujanje vazduha. Zato pažljivo odaberite mjesto na koje ćete staviti saksije sa orhidejama, a posebno vodite računa ukoliko se grejete preko klima-uređaja da vazduh ne ide direktno na njih.

3. Pažljivo ih zalivajte

Osjetljivim orhidejama ne prija ni previše, ali ni premalo vode. Ukoliko ne znate koliko često bi trebalo da zalivate orhideje tokom jeseni i zime, obratite pažnju na listove i koren.

Ako listovi postanu smežurani, vrijeme je da zalijete biljku. Isto pravilo važi i ako primijetite da je korjen počeo da poprima sivkastu ili belu boju.

Orhideje uvijek zalivajte destilovanom vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi, a s vremena na vrijeme možete im priuštiti i infuziju od zelenog čaja.

4. Povećajte vlažnost vazduha

Kad stignu jesen i zima, neminovno je zagrijaavanje prostorija, a to predstavlja još jedan rizik za orhideje, jer njima ne prija suv vazduh. Da biste povećali vlažnost vazduha, s vremena na vreme porpskajte ih vodom iz boce sa raspršivačem.

Dobro rješenje je i da u podložak saksije poređate kamenčiće, prelijete ih vodom i potom saksiju sa orhidejama spustite na kamenčiće. Tako ćete napraviti malu vlažnu oazu u kojoj će orhideje lijepo napredovati.

About admin

Check Also

STRAVIČNA TRAGEDIJA: AUTO SA ČETIRI DJEVOJKE SLETIO U RIJEKU! IMA MRTVIH I POVRIJEĐENIH

Teška saobraćajna nesreća u kojoj su dvije osobe povrijeđene, tijelo jedne djevojke je isplivalo a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *