Home / VIJESTI / MOMCI, SPREMITE SE ILI BJEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA – PONOVO SE UVODI VOJNI ROK?! Evo koliko će trajati, OBJAVLJENI SVI DETALJI? (FOTO)

MOMCI, SPREMITE SE ILI BJEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA – PONOVO SE UVODI VOJNI ROK?! Evo koliko će trajati, OBJAVLJENI SVI DETALJI? (FOTO)

Ne postoji u Srbiji već duže vrijeme obavezno služenje vojnog roka, pa na osnovu toga se često mogu čuti komentari od pripadnika starijih generacija kako današanja omladina ima i previše energije koju bi mogla da usmjeri i potroši u vojsci, te da u vojsci mogu naučiti prave istinske vrijednosti, mogu naučiti kako se nositi sa obavezama, šta je to disciplina, te kakav je osjećaj biti dio tima, te da pored toga nauče poštovati i uvažavati autoritet. Veliki broj ljudi misli kako je zapravo vojska bila dobar stepenik za svakog pojedinca da postane dobar čovjek.

Danas se još uvijek vodi priča o tome da se uvode vojni rok koji bi bio obavezan. Prema prijedlozima članova Pokreta obnove Srbije ovaj vojni rok bi trebao trajat šest mjeseci. Njihov koncept se zasniva na modernoj obuci sa korištenjem modernih vojnih sredstava. Iz minsitarstva su rekli kako zapravo obavezni vojni rok nije nikada ni ukinut već je samo obustavljen 2011. godine. Od te godine se vojska služi na principu dobrovoljnog prijavljivanja.

U saopštenju ministarstva odbrane Srbije je rečeno “ministarstvo je u nekoliko navrata izvršilo analizu efekta trenutnog sistema na stanje vojske, a detaljne analize bezbjednosti, prijetnji i rizika kao i iskustava vojske Srbije kao i stranih država su elementi koji bi mogli da donesu neke izmjene vezano za služenje vojnog roka”.

About admin

Check Also

STRAVIČNA TRAGEDIJA: AUTO SA ČETIRI DJEVOJKE SLETIO U RIJEKU! IMA MRTVIH I POVRIJEĐENIH

Teška saobraćajna nesreća u kojoj su dvije osobe povrijeđene, tijelo jedne djevojke je isplivalo a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *