Home / VIJESTI / Zdravstvena radnica iz Srbije: “Po cijenu otkaza tvrdim, ovo je najveći izvor zaraze”

Zdravstvena radnica iz Srbije: “Po cijenu otkaza tvrdim, ovo je najveći izvor zaraze”

Više nego neadekvatne uslove je snimila Jasmina Pašalić, inače rendgen tehničar Dispanzera za plućne bolesti u Negotinu u Srbiji, u kojima ona po šest sati svakoga dana provodi sa kovid pacijentima, bez adekvatne zaštite, živeći u strahu za život svog nepokretnog djeteta kao i svoj život.

“Same smo kolegica i ja, svaka u svojoj smjeni. Od početka epidemije ovdje dnevno prođe između 70 do 80 osoba. Sve su to kovid pacijenti, odnosno oni ljudi koji su dobili pozitivan test, pa nakon toga dođu ovdje na grafiju pluća. Ovdje mi čak i nemamo skener, odnosno jedini koji imamo je čak i od mene stariji. Od korone se ja trebam zaštititi maskom i odijelom te sa ovo malo alkohola, koji su mogu vam garantovati i kontaminirani te su izvor zaraze. Zato odavdje i ne koristim masku već donosim svoju”, govori Ljiljana.

Samo jedan dan u sedmici je slobodna, a u takvim uslovima odradi svoju smjenu svakog dana, koja traje šest sati.

“Pored mene i moje kolegice, ovdje imamo i jednog ljekara pneumoftiziologa koji radi između osam i četrnaest sati te jednu čistačicu koja radi isto toliko. Kolegica i ja smo prepuštene same sebi, te smo mi zadužene apsolutno za sve, od pacijenata pa do javljanja na telefon i odlazak u mračnu komoru, a pored toga smo zadužene i za čišćenje. Sve to je nemoguće raditi za jednog čovjeka”, govori Jasmina.

“Jednostavno mi je pukao film, ako poslije 36 godina uzornog i vrijednog rada poslije ovoga dobijem otkaz, onda neka ga i dobijem. Ovo ovdje je najveći izvor zaraze. Plašim se zaraze, jer kod kuće imam nepokretno dijete, strah me za njegov život. Sve ovo je nesavjesno i prema nama kao radnicima a prije svega i prema našim pacijentima. U zdravstvenom centru Negotin je zbog ovih stvari zaraženo više od 100 medicinskih radnika”, za kraj poručuje Jasmina.

About admin

Check Also

STRAVIČNA TRAGEDIJA: AUTO SA ČETIRI DJEVOJKE SLETIO U RIJEKU! IMA MRTVIH I POVRIJEĐENIH

Teška saobraćajna nesreća u kojoj su dvije osobe povrijeđene, tijelo jedne djevojke je isplivalo a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *