kumin

Za sve one koji muku muče kako istopiti nagomilane kilograme stigla je odlična vijest. Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji su ljudi od davnina koristili kao začin i lijek, tri puta brže pomaže topljenju kilograma.

Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom univerzitetu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerovatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i nivo kolesterola.

U tri mjeseca provedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 88 žena podijeljenih u dvije grupe.

Grupa koja je uzimala žličicu kumina dnevno umiješanu u jogurt pokazala je bolje rezultate u gubitku kilograma.

Zanimljivo je da je spomenuta grupa imala i manji postotak masnog tkiva, od oko 14,64 posto (čak tri puta više od grupe koja nije upotrebljavala kumin), što jasno pokazuje da ovaj začin ima svojstva koja pomažu u topljenju masnih stanica.

Grupa koja je unosila kumin imala je nevjerovatne rezultate i po pitanju kolesterola, a on je bio puno manji nego kod osoba koje ga nisu konzumirale u ovom istraživanju.

Kako je kumin uspio ostvariti ovako dobar uspjeh? Bogat je fitosterolom, supstancama za koje se zna da inhibiraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Autori studije također nagađaju da kumin privremeno ubrzava metabolizam, piše prevention.com.

Osim u jogurtu, kumin možete npr. konzumirati kao začin za salatu, kao dodatak majonezi ili humusu za sosove ili sendviče; umiješajte ga u meksički guacamole sos ili ga dodajte prženom slanutku (leblebiji), lješnjacima i bademima.

(Doznajemo.com/Tportal.hr)